Се одржа курсот Zensegrity 2

Викендот од 8 до 10 јуни се одржа вториот модул од курсот Зенсегрити . Курсот беше предводен од нашите колеги, пријатели, одлични предавачи Крсистоф Струмф ( Германија ) и Ален Лилиќ ( Словенија ) .

Прочитај повеќе

Интервју на председателот Блаже Арсов за веб портал ФАКУЛТЕТИ.МК

Во име на доброто здравје на пациентите, државата е должна да изнајде соодветна опција за надминување на проблемите, вели Блаже Арсов, претседател на Македонското физиотерапевтско здружение

Прочитај повеќе

МФЗ стана дел од  #IPG/CF

Во периодот од 5 до 9 јуни во Белград Србија се одржува Европската конференција за цистична фиброза #ECFS2018 . Во рамки на конференцијата се одржа и курс за физиотерапевти за третман на пациенти со цистична фиброза на која учествуваа и колеги од Македонија .

Прочитај повеќе

Вози право, вози здраво 2018

На 03.јуни во  рамки на настанот “Вози право, вози здраво” во организација на стопанска банка , нашите членови физиотерапевти дадоа подршка на членовите и пријателите од здружението за цистична фиброза за подигнување на општествената свест за нивните проблеми и решавање на истите.

Прочитај повеќе

Интервју на претседателот Блаже Арсов за дневниот весник НЕЗАВИСЕН

На физиотерапевтите им се дозволува да завршат факултет, но не и да отворат свои ординации, реагираат од Македонското физиотерапевтско здружение и бараат Министерството за здравство да најде решение за нивниот проблем.

Прочитај повеќе

Интервју со Човекот што ја Создаде Филозофијата ZENSEGRITY

Германецот Кристоф Штрумф е физиотерапевт што создаде нов пристап во својата професија и и даде една поинаква димензија. Филозофијата се нарекува Зенсегрити (ZENSEGRITY). Прочитајте го неговото интервју (на англиски јазик) и дознајте нешто повеќе за оваа техника…

Прочитај повеќе

Реакција на Министерството за Здравство

Неопходни се измени на Законот за здравствена заштита за да можат и дипломираните физиотерапевти да го најдат своето место во здравствениот систем. По сторијата на Сител дека се принудени да ја помагаат сивата економија или да бегаат во странство каде професијата е барана и ценета, надлежните најавија решавање на нивниот децениски проблем.

Прочитај повеќе