Easy flossing курс – Скопје 2022

На 11 јуни 2022 година во аудиториумот на Жан Митрев клиника се одржа Easy flossing курс во организација на Македонското физиотерапевтско зружение во соработка со Easy flossing Academy од Германија. Едукацијата беше спроведна од сертифициран инструктор Г-дин Ивица Стојковиќ (Србија) од Physio motion Srbija . 

На курсот активно учествуваа седум физиотерапевти од различни региони од Македонија при што имаа можност да се едуцираат за примена на голем број на флосинг апликации и комбинирање на истата со други мануелни техники .

Воедно ова се првите македонски физиотерапевти кои се и официјално сертифицирани во Македонија за примена на оваа техника . Истите од денес се наоѓаат и нашата веб платформа www.fizioterapevti.mk и се лесно достапни за пациентите кои имаат потреба од овој тип на третман .

Имајки предвид одличната презентација и професионалноста на колегата Ивица Стојковиќ наскоро повторно ќе биде спроведен истиот курс.

За повеќе информации за нашите нови настани следете на нашата веб страница и нашите социјални медиуми (facebook@makfizio , insta@mfz.mk) .

zensegrity dry nedlling 2022

27-29 мај Зенсегрити Dry nedlling Course

Zensegrity Dry nedlling курс

Во периодот од 27 до 29 мај во аудиториумот на Жан Митрев клиника се одржа основен курс за Зенсегрити Dry nedlling  во организација на Македонското физиотерапевтско зружение.Предавачи на овој курс беа добро познатите пријатели Кристоф Струмф (Германија) и Ален Лилиќ (Словенија) . 

На курсот активно учествуваа 27 физиотерапевти при што имаа можност да се едуцираат за основните техники за употреба на оваа техника комбинира со други мануелни техники .

Имајки предвид интересот од учесниците ви најавуваме дека МФЗ ќе започне наскоро со организација првиот дел од Зенсегрити за во октомври 2022 година.

Повеќе инфо наскоро ќе има објавено на нашата веб страница и нашите социјални медиуми (фејсбук и инстаграм).

драј нидлинг 2022
zensegrity dry nedlling 2022

Светски ден на физиотерапевтите 8ми септември 2020 -World PT Day 2020

Joining physiotherapists around the world, the Macedonian Society of Physiotherapists celebrated World PT Day 2020.

According to the situation with the pandemic and the protocols for the prevention of the spread of the virus, this year 8 September was not celebrated with a gathering of physiotherapist members, but was through online communications and sending this year’s materials.

This year, for the first time in collaboration with World Physiotherapy, the Macedonian Society of Physiotherapists officially translated the infographics, posters and flyers with the campaign message “Rehabilitation and COVID-19” for our colleagues in Macedonia.

Тhe vice president of the society, Nikodin Veljanoski, visited physiotherapists in the largest Covid-19 centre in the country, where he met with the lead physiotherapist to discuss the principle of work and physiotherapy techniques, as well as their experiences of the pandemic. The translated materials were also distributed and promoted and were placed in several locations throughout the hospitals in Macedonia.

The Society hopes that next year it will be able to celebrate this day together with other physiotherapist colleagues.

https://world.physio/activity/macedonia-world-pt-day-2020

Physiotherapy management for COVID-19 in the acute hospital setting 

Почитувани колеги , Македонското физиотерапевтско здружение во Мај 2020 година во соработка со world physiotherapy (WCPT) и со одобрување на авторите на ” Physiotherapy management for COVID-19 in the acute hospital setting ” направи превод на Македонски јазик на истоимениот медицински материјал со цел да им биде подостапен и лесно разбирлив на македонските физиотерапевти во секојдневната пракса за време на пандемијата . 

Преводот на македонски јазик може да го најдете на следниот линк: 

https://world.physio/covid-19-information-hub/covid-19-practice-based-resources

https://world.physio/sites/default/files/2020-09/Physiotherapy_Guideline_COVID-19_Macedonian.pdf