Macedonian Society Of Physiotherapists

ОДЛОЖЕН !!! Myofascial CUPPING

Myofascial CUPPING е нов концепт на динамичка cupping терапија,сув третман (dry cupping/без крв),кој се применува без масло и кој не предизвикува ХЕМАТОМИ .Со користењето на специјално дизајнирани силиконски вендузи се создава негативен притисок кој ни помага да ја мобилизираме фасцијата и поткожното ткиво предизвикувајки лизгање на фасцијалните слоеви .Со ова се постигнува ефект на намалување на инфламацијата ,болката,отокот , се подобрува перфиерната циркулација и подвижност на ткивото. На кожата на третираниот сегмент јасно може да се види зголемена хиперемија но не и хематом . Оваа техника е одлична алатка во рацете на терапевтот која пружа супериорни резултати во терапијата на пациентот .
Myofascial CUPPING се користи при третман на миофасцијални тегоби,лузни,нерви и при обука на пациентите за промена на стекнати лоши шеми на движење .Оваа техника не се заснова на традиционалниот cupping на создавање на хематоми туку на мобилизација на фасцијата и поткожното ткиво .
Покрај мобилизацијата на фасцијата со PHYSIO Cupping можеме да правиме и манипулација (Trust) на фасцијата, да третираме лузни и да мобилизираме нерви (glide n.).
Myofascial Cupping се карактеризира со 3 степeнi на јачина на негативниот притисок (вакум) и 5 нивоа на мобилизација и манипулација на фасцијата (trust) .
Курсот Myofascial Capping трае еден ден со почеток од 10:00 до 17:00h.
Се состои од теоретски и практичен дел.Учесниците на едукацијата добиваат сет од 8 силиконски чашки за Myofascial Capping кој содржи 4 големи и 4 мали чаши и сертификат за самостојна примена на техниката .
Обуката ја води специјалист физиотерапевт Ивица Стојковиќ претставник на Physio Motion Academy, инструктор за Easy Flosing technique и REA TAPE Taping Method .
Регистрација за учество на следниот линк : mfz.mk/nastani/myofascial-cupping