Macedonian Society Of Physiotherapists

Бесплатен вебинар “Респираторна физиотерапија и решенија за намален белодробен капацитет”

Колешката Олгица Димитров Дипл.Физиотерапевт од Жан Митрев клиника на 27.04.2023 одржа бесплатен вебинар на тема Респираторна физиотерапија и решенија за намален белодробен капацитет наменет за сите кои имаат респираторни проблеми но во исто време овој вебинар може да служи и како запознавање со оваа тема за сите физиотерапевти кои сакаат да се занимават со овој тип на физиотерапија .

8ми март

Честит 8ми март !

Идејата за одбележување на посебен ден посветен на жените потекнува од почетокот на 20-от век, а на неа посебно инсистираше социјалистичкото движење. Првиот Ден на жената е одбележан на 28 февруари 1909 година во САД по иницијатива на Социјалистичката партија на Америка. Во 1910 г. под закрила на Втората интернационала во Копенхаген е одржана Првата меѓународна конференција на жените и на неа е одлучено да се прославува Меѓународен ден на жената, но без да биде утврден точен датум.

“Practical course on taking measurements for lymphedema products”

Македонското физиотерапевтско здружение во соработка со компанијата Medicus Help на 22.02 2023 година во просториите Медикус Хелп во Скопје организираше едукативен настан за третман на лимфедеми

easyflossing

Easy flossing курс март 2023

Македонското физиотерапевтско здружение во соработка со Easy Flossing Academy (Germany) организира курс Easy FLOSSING на 25.03.2023 во периодот од 9-17 часот во аудиториумот во Жан Митрев клиника во  Скопје .Инструктор на курсот ќе биде Ивица Стојковиќ од Србија (Physiomotion Academy) .

Flossing е терапевтска техника при која се употребуваат гумени еластични ленти (band). Аплицирањето на еластичните ленти создава компресија на поголема површина која се задржува околу една минута .Во тој период терапевтот применува различни мауелни техники според претходните индикации и заедно со пациентот се изведуваат активни или пасивни движења.После неколку минути лентата се вади и може да се забележи зголемен обем на движење и намалување на болката. По механичката компресија предизвикана од гимените еластични ленти значително се зголемува крвотокот а со тоа и апсорпцијата на наталожените метаболни продукти во ткивата кои ги третираме .За да се постигне овој ефект потребни ви се оригинални Flossingband-траки, добри мануелни техники , и соодветно знаење за ефикасна примена .

На курсот ќе се запознаете со :

*како функционира флосингот

*како да се постави флосин траката

*која боја трака е за која инидикација

*индикации & контраиндикации

*теорија+практичен дел

*комбинација на флосинг со другите терапевтски техники

*флосинг во лимфологија и нверологија

*флосинг во спортската физиотерапија.

Со оваа обука добивате 4 различни flossing траки ,соодветнo и неопходно териско и практично знаење за успешна примена на флосинг техниката.

Курсот вклучува :

*теоретски и практичен дел

*4 флосинг

*германски сертификат од Easy Flossing Academy

Котизација за учество :

 180 евра во денарска противвредност за сите членови на македонското физиотерапевтско здружение со платена членарина за 2023 .

200 евра во денарска противвредност за сите физиотерапевти .

Регистрација и електронска наплата за учество на курсот на слениот линк :

Курс Easy flossing Март 2023 – Македонско Физиотерапевтско Здружение (mfz.mk) 

Уплата преку банка најдоцна до 15 март 2023 година на Жиро сметка на

Македонското физиотерапевтско здружение

НЛБ ТУТУНСКА БАНКА АД СКОПЈЕ 210072165990137

Habys стануваат нови професионални соработници на компанијата Елмед доо од Скопје.

„Квалитетот на нашите производи не е случајност, приоритет е.“ – Habys, Полска

Водени од ова мото и идеологија, Habys стануваат нови професионални соработници на компанијата Елмед доо од Скопје а со самото тоа и партнери на Македонското физиотерапевтско здружение .

Квалитетот на производите на HABYS е резултат на 21 година искуство и плод на напорна работа на инженери, дизајнери и стилисти кои секојдневно соработуваат со клиентите. Habys брендот е гаранција за уникатен квалитет проследен со исклучителна рачна изработка. За себе го тврдат, а ние го потврдуваме, следново:

Задоволството е загарантирано

Ние сме сигурни дека нашите кревети се најдобрите на пазарот, затоа сите наши производи се предмет на единствена гаранција за квалитет.

Безбедност и сигурност

Нашите производи се направени единствено од материјали и компоненти со врвен квалитет, произведени од сигурни и внимателно одбрани добавувачи.

Атрактивен дизајн

Естетскиот изглед и удобноста при користење се загарантирани. Модерниот дизајн и големиот избор на бои се карактеристики кои ги издвојуваат производите на Habys од конкурентните. Благодарение на ваквата разноврсност, нашите кревети наоѓаат примена во козметички салони, физикални ординации, масажни и спа центри.

Удобноста пред сè!

За да овозможиме поголема удобност и сигурност во терапевтските искуства, нашата опрема е дизајнирана во соработка и по препорака од професионалци.

Деталите се важни!

Ѓаволот е во деталите. Некои составни елементи може да се чинат неважни меѓутоа вистинските професионалци ги ценат нашите решенија заради искуствата од секојдневната пракса.

Prestige REH – столчето за масажа e удобно, функционално и совршено како алатка за теренски техники. Овој бестселер се одликува со:

 • Флексибилна полица за раце со прилагодлив агол на навалување и висина;
 • Икслучително удобен отвор за лице – 2D Ergo;
 • Брзо и едноставно подесување на височина на седиште со 2 механизми ;
 • Меки и удобни потпирачи за колена;
 • Тркала за лесна подвижност.

Столчето едноставно се прилагодува на постурата на пациентот со што придонесува до природен комфорт како и зголемена ефективност на третманот. Неговата компактна големина и лесна преносливост овозможува професионален третман во секој простор.

Посебно внимание би му посветиле и на AGILA 4 електричниот кревет кој благодарение на:

– уникатниот и модерен дизајн;

– функционалноста и одличната ергономија;

– пристапната цена,

од 2020 година во Полска брои повеќе од 1100 задоволни сопственици. Позитивните искуства со локалните корисници ја поттикнуваат компанијата веќе во 2022 година да го направи овој производ достапен и за нашата земја.

При изборот на кревет за масажа и мануелни техники секогаш се земаат предвид неговата големина и тежина. Во суштина колку е поудобен креветот, толку е поголем и потежок со што се отежнува неговата преносливост.

На пример, ултра-лесниот Aero 165×60 тежи приближно 12 kg, Panda Al 180×60 14 kg додека супер удобниот Gallo Plus 200×76 21 kg!

Освен димензиите и тежината на креветот, веројатно се соочувате и со следниве дилеми:

🔷 дрвена или алуминиумска конструкција?

🔷 потенок или подебел сунѓер?

🔷 подобра опција е додаток за глава или удобен отвор за лице?

🔷 од колку подвижни сегменти да се состои креветот?

Погледнете споредба на сите преносни кревети за масажа на HABYS, консултирајте се со нас и Елмед доо за да направите информирана одлука компатибилна на вашите потреби.

ПРИПРАВНИЧКИ СТАЖ И СТРУЧЕН ИСПИТ ЗА ФИЗИОТЕРАПЕВТИ СО СРЕДНО,ВИШЕ И ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ

Според законот за здравствена заштита на Република Македонија секој здравствен работник пред да започне со работна дејност потребно е да помине приправнички стаж и да положи државен испит за да се стекне со лиценца за работа .

FASCIA BODYWORK LEVEL I

FASCIA BODYWORK LEVEL I

FASCIA BODYWORK LEVEL I

Македонското физиотерапевтско здружение ви го претставува следниот курс “FASCIA BODYWORK” LEVEL I кој ќе се одржи на 11-12 февруари 2023 во Скопје во соработка со здружението “Екуилибрис” од Србија .

Станува збор за едукација наменета за здравствени работници, физиотерапевти, физијатри и кинезитерапевти. Фасцијата ја сочинуваат широка лепеза на телесни ткива во која спаѓаат мембраната, лигаменти, тетиви, висцера, менингите, мезентериумот. Поголемиот дел од овие ткива потекнуваат од мезодермот кој уште во текот на ембрионалниот развој започнува специфични движења како спирално извртување односно собирање и развлекување (coiling or rolling movement).

Од него започнуваат наследните микродвижења т.е. мотилитет кои се толку многу важни кај многубројните остеопатски техники во дијагнозата и третманот.

Фасцијата се наоѓа на секое ниво на човечкото тело и го сочинува основниот елемент на човечката физиологија. Служи како прва линија на нашата одбрана и функционира независно од ЦНС (централниот нервен систем) што е уште една причина за да се нарече “Периферен мозок”. Од механичка гледна точка фасциите се организирани во ланци и слоеви со цел да го одбранат телото од рестрикција – ограничување. Кога рестрикциите ќе прејдат одреден праг на толеранција фасцијата одговара така што го модифицира својот вискоеластицитет, менувајќи ги колагенските влакна и трансформирајќи здрави фасцијални ланци во променетите – патолошки ланци.

Фасцијата ја помни секоја траума која доведува до промена на мотилитетот. Низ сензитивноста на рацете, можеме да перцепираме движења на микрониво и на тој начин да детекриаме пореметување на мотилитетот, што ни открива за историјата на болеста на пациентот.

Разните терапевтски техники, кои се прилагодени на секој пациент се во состојба да го вратат нормалниот мотилитет. На тој начин фасцијалните промени може да бидат избегнати со што се овозможува телото да ги врати нормалните физиолошки функции.

Од оваа причина може да се каже дека здравјето на секоја личност во голем дел се рефлектира на фасцијата.

Курост Fascia Bodywork овозможува обилни информации поврзани за фасцијалните ткива од агол на ембриологија, анатомија, хистологија и патологија.

Преку овој курс ќе бидат претставени улогата и механизмите на функционирањето на фасцијалните слоеви, дијагностички тестови и соодветни терапевтски третмани како миофасцијални техники низ практична работа.

За време на курсот потребно е учесниците да носат памучни тренерки, маица и папучи.

Информации за учество :

Регистрација на веб страницата на МФЗ на следниот линк https://mfz.mk/nastani/fascia-bodywork-level-i/

Котизација :

Рана регистрација од 01.11-31.12.2022 год.

20,300 денари (330 евра) за членовите на Македонското физиотерапевтско здружение

21,500 денари (350 евра) за сите други здравствени работници

Доцна регистрација  од 01.01.2023 – 01.02.2023 год.

22,300 денари (360 евра) за членовите на Македонското физиотерапевтско здружение

24,000 денари (390 евра) за сите други здравствени работници

Инструктор : Драган Димитријевиќ,Србија . dragandimitrijevic@yahoo.com

VFT, CKTI, Theraband инструктор, Yumeiho терапевт, Shiatsu практичар, OBT инструктор, CST, Fascia Bodywork инструктор, VMT

За време на курсот потребно е учесниците да носат памучни тренерки, маица и папучи.

Ограничен број на учесници ! 

muller-medikushelp

Спортска медицина – Mueller

Македониските спортисти го заслужуваат наjдобриот третман и
поддршка за исполнување на своите потенциjали.
Токму поради тоа, Медикус Хелп го донесе на нашиот пазар светскиот
бренд, иноватор во Спортска медицина – Mueller.
Како лидер во овоj сегмент Mueller развива врвни производи за
заштита на спортистите и активните поединци од повреди и
подобрување на нивните перформанси.
Создадени од спортот. Направени за живот.

ERGON Course

Mакедонското физиотерапевтско здружение во соработка со ERGON® Academy организира  курс за мобилизација на меките ткива со помош на инструменти (IASTM) . 

Курсот ќе се одржи во Скопје на 17/18 декември .

Котизација за учевство на курсот :

за членови на МФЗ (подмирена годишна членарина за 2022)

550евра со сет алатки / 300 евра без алатки

За сите други физиотерапевти 

590 евра со сет алатки /350 евра без алатки 

Што може да очекувате од  ERGON Basic IASTM курс

Станува збор за дводневен курс на кој ќе се стекнете со знаење и вештини за примена на техниката за мобилизација на ткива со помош на инструменти (IASTM) . Едукацијата се спроведува по 12 часа дневно ефективно време во два дена при што ќе  бидете подготвени да ја користите оваа техника .

Курсот  покрива теоретски и практични познавања со дополнителна практична обука .

Методолигијата на наставата е базирана на практична работа која се изведува под надзор од инструктори во групи од двајца до тројца учесници , при што се поминува материјал на сите анатомски структури и сите чести муксулно скелетни повреди .

Курсот ќе се спроведе на англиски јазик и дополнително се преведува по потреба на учесниците.

ERGON IASTM Technique ти овозможува да направиш:

Проценка:

Да ги процениш мускулите и фасцијата за да го лоцираш фиброзното ткиво

Ослободување :

 • со мобилизирање на вкрстените врски помеѓу сврзното ткиво
 • со стимулирање на анаболните процеси на меките ткива
 • со намалување на акумулацијата на ткиво со лузни
 • со намалување на вкочанетоста на веќе формираните акумулации на сврзното ткиво
 • со предизвикање на контролирани микро повреди за да предизвика линеарно повторно врзување на ткивото
 • со менување на микроваскуларната морфологија и предизвикување на хиперемија
 • со зголемување на регрутираните фибробласти и нивно активирање што доведува до регенерација и реставрација на повредениот колаген

Корекција:

 • го забрзува обновувањето на ткивото преку зголемен проток на крв и активирање на фибробластите
 • олеснување на рефлексните промени и корекција на шемите на активирање на мускулите
 • враќање на еластичноста на меките ткива
 • мобилизирање на едеми и хематоми
 • зголемување на мускулната тензија околу зглобовите зголемување на одговорот на хистамин по дејството на мастоцитите
 • правилни постурални промени

Изведете:

 • намалување на болката и мускулниот спазам
 • враќање на опсегот на движење на зглобовите
 • придонесуваат за функционална рехабилитација
 • подобрување на протокот на крв и лимфа

За кого е наменет овој курс ?

Учесниците мора да бидат лиценцирани професионалци со соодветно медицинско високо образование со теоретско знање на анатомија и кинезиологија на човечкото тело .Од корист би било претходно познавање на техники за мекоткивна мобилизација.

Дипломирани Физиотерапевти , Кинезиолози , ортопеди .

Цели на курсот :

1.Разбирање на теоријата зад практиката на IASTM и нејзината употреба за лекување на повреди на меко ткиво и фасција.

2.Користење на клиничката опрема (ERGON® Tools) за да:

2.1 за ефикасна проценка на миофасцијалните ограничувања

2.2 за да бидете целосно способни за лекување на повеќето мускулно-скелетни патологии/повреди

2.3 за да комбинирате техники (ERGON® Техника и кинезиотерапија) – Олеснете ја функционалната рехабилитација

2.4 Инкорпорирање на ERGON IASTM техниките во протоколите за третман во комбинација со истегнување и функционална рехабилитација, целосно познавање на индикациите и контраиндикациите на апликациите.

 

Регистрација на следниот линк : https://forms.gle/CVYr7Hs8qL16usRx6

Резервација на место за  настанот на следниот линк: https://mfz.mk/nastani/%D0%B5rgon/

повеќе информации за техниката на следните линкови : 

https://fizioterapevti.mk/%d0%bc%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%82%d0%ba%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%88/

https://ergontechnique.com/ergon-worldwide/

 

ERGON Basic Course IASTM – November 2023

Mакедонското физиотерапевтско здружение во соработка со ERGON® Academy организира  основен курс за мобилизација на меките ткива со помош на инструменти (IASTM) . Курсот ќе се одржи во Скопје на 11/12 ноември 2023 .

8-ми Септември” меѓународен ден на Физиотерапевтите


Меѓународниот ден на Физиотерапевтите се одбележува од 1996 година кога Светската конфедерација на физиотерапија (WCPT) го назначи 8 септември како светски ден на физиотерапевтите, како датум на кој  истата е основана во 1951 година. @WorldPhysio1951 .
#WorldPTDay Денот е можност за физиотерапевтите од целиот свет да ја подигнат свеста за клучен придонес во професијата која ги одржува луѓето да бидат мобилни и независни. Овој ден се одбележува со единство и солидарност на глобалната физиотерапевтска заедница со цел да се признае делото што го прави секој физиотерапевт за своите пациенти.

Оваа година е особено важна за сите македонски физиотерапевти бидејки и официјално од мај 2023 година Македонското физиотерапевтско здружение е македонски преставник член во светското здружение за физиотерапевти “WORLD PHYSYOTHERAPY” . (светската конфедерација на физиотераепвтите)

За 2023 година светската организација “WORLD PHYSYOTHERAPY” го одбра овој ден да го посвети на пациентите болни од остеоартритис и проблемите со кои се соочуваат истите .

Тимот волонтери на Македонското физиотерапевтско здружение и оваа година трета по ред ги преведе официјалните материјали за одбележување на овој ден . Материјалите може да се симнат и да се користат од следниот линк : https://world.physio/toolkit/world-pt-day-2023-information-sheets-macedonian

Честит професионален празник на сите физиотерапевти во Македонија !

The ECFS Physiotherapy Special Interest International Group (PhySIIG) is proud to announce a webinar as part of the “Bitesize Physiotherapy Series”: Aims/ Objectives: At the end of the session, the participant will be able to: 1. Describe the different evidence based Oscillating PEP devices available and the rationale for their use. 2. Report on the scientific evidence underpinning these devices together with indications, precautions and contraindications. Target audience: All members of the multi-disciplinary team including physiotherapists, doctors, nurses, dietitians, psychologists, social workers etc. Suitable for both adult and pediatric teams. The webinar will be recorded and available on the ECFS Education Platformafterwards for ECFS members OSCILLATING PEP (POSITIVE EXPIRATORY PRESSURE)

Интернационалната физиотерапевтска група специјализирана за цистична фиброза организира вебинар на 7 септември  2023 .

Интернационалната физиотерапевтска група специјализирана за цистична фиброза организира вебинар на 7 септември 2023 .

20то Генерално собрание на World physiotherapy 2023

Претседателот на Македонското физиотерапевтско здружение Блаже Арсов во периодот од 30-31 мај 2023  учествуваше преку on line платоформа на 20-то генерално собрание на Светската физиотерапија каде и официјално беше претставено Македонското физиотерапевтско здружение како нов член на world physiotherapy заедно со другите физиотерапевтски здруженија од светот.
 
Во 2023 година, Светската физиотерапија има 129 организации како свои членки, а 118 делегати со право на глас од организациите членки на Светската физиотерапија учествуваа на изборите на 20-тиот генерален состанок на организацијата на 30-31 мај 2023 година во хотелот Конрад, Дубаи, Обединетите Арапски Емирати и онлајн.

Од 118 делегати со право на глас, во електронското гласање учествуваа 115.

По два круга гласање за претседател беше избран Мајкл Лендри член на Канадската физиотерапевтска асоцијација ,а за потпретседател Suh-Fang Jeng од член на Тајванската физиотерапевтска асоцијација

Македонското физиотерапевтско здружение како полноправен член на world physiotherapy имаше право директно да учествува во гласањето за ново раководство на истоимената организација .
 
Повеќе информации на следниот линк.
Previous slide
Next slide

Учество на Петтиот меѓународен конгрес на физиотерапевти на Босна и Херцеговина

Почитувани ,

Во периодот од 19 до 21 мај 2023  претседателот Блаже Арсов и колешката Олгица Димитров активно учествуваа на Петтиот меѓународен конгрес на физиотерапевти на Босна и Херцеговина.

Олгица Димитров се претстави со  презентација  на тема “Физиотерапија при тотално вештачко срце (TAH)-приказ на случај” .

Блаже Арсов одржа работилница на тема “Респираторна физиотерапија + неинвазивна механичка вентилација”  која се одржа во клиничкиот болнички центар во Тузла на клиниката за физикална медицина .

Работилницата беше единствена од овој тип на конгресот на која беа присутни 15 физиотерапевти од различни клинички центри и студенти од Босна кои се насочени во оваа област.

Конгресот беше посетен од 180 гости од Босна и Херцеговина, Србија, Хрватска , Холандија, Шпанија, и Словенија .

За спроведната работилница и одржаната едукација на босанаските колеги Здружението на физиотерапевти на БИХ  додели благодарница со желба за понатамошна соработка размена на искуства во областа на кардио-респираторната физиотерапија и желба за посета на нашата болница .

На конгресот присуствуваше и Кармен Суарез (Carmen Suárez) потпретседател на европскиот регион на светското здружение за физикална терапија
https://www.erwcpt.eu/ ) со која воспоставивме директен контакт и имавме можност да ја претставиме  физиотерапијата во Македонија  .

Македонското физиотерапевтско здружение продолжува да ја гради својата соработка со сите здруженија претставници на физиотерапевтите во регионот .

.
Previous slide
Next slide

Учество на 2nd International congress of physiotherapists Prishtina 2023

Учество на 2nd International congress of Physiotherapists Prishtina 2023

На покана на Косовската комора на физиотерапевти и компанијата Искра медикал од Словенија пред 800 физиотерапевти од поширокиот регион Косово, Албанија, Италија, Турција, Хрватска, Словенија претседателот на МФЗ Блаже Арсов активно учествуваше со спроведување на работилницата на тема  “Функционална магнетна стимулација ” и воедно со презентација на тема “Functional magnetic simulation (FMS) vs. Electro-muscular stimulation (EMS) in patients with ICU-acquired neuromuscular weakness” .

Во рамки на конгресот остварена е средба со Esther-Mary D’Arcy претседателот на Европскиот регион при Светската конфедерација за физиотерапија .

Previous slide
Next slide

Учество на Phisioterapia Croatica 2023

По покана на Хрватското здружение на физиотерапевти,  Блаже Арсов  претседател на македонското физиотерапевстско здружение, зема активно учество на меѓународниот конгрес на физиотерапевти Physiotherapia Croatica кој се одржа во периодот од 4 до 5 мај. Учество зедоа и над 150 физиотерапевти од регионот (Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина и Македонија).

Меѓу презентираните 30 труда од областа на физиотерапијата беше и оној на колегата Арсов на тема ” Физиотерапевски предизвици во третманот на пациенти со имплантиран ЛВАД ” (коавтори Лепосава Лазаровска и Д-р Тања Анѓушева).

Темата предизвика интерес и желба за воспоставување соработка и заедничко истражување во областа на третманот на пациенти со ЛВАД .

Исто така во рамките на конгресот Светското здружение за физикална терапија WORLD PHYSIOTHERAPY соопшти дека апликацијата за прием на МФЗ е одобрена од сите членки и дека официјално станува член на оваа светска организација .

 

МФЗ стана член на WORLD PHYSIOTHERAPY

Македонското физиотерапевтско здружение на 03.05.2023 официјално стана член на големото физиотерапевтско семејство WORLD PHYSIOTHERAPY .

Почитувани колеги МФЗ постои 6 години со идеја да ги обедини сите колеги физиотерапевти и заедно да ги оствариме нашите професионални права и да ја подигнеме македонската физиотерапија на светско ниво во интерес на нашите корисници-пациенти . 

Во овој контекст е и нашето зачленување во Светската физиотерапија (world physiotherapy) која ја прифати нашата апликација и во моментов сме  преставници на физиотерапевтите од Македонија .

МФЗ ќе продоложи со својата работа во организирање на едукативни настани во интерес на нашите членови и создавање на услови за подобрување на статусот на македонските физиотерапевти .

Официјалното известување објавено на веб страницата на world physiotherapy може да се најде на следниот линк : https://world.physio/news/world-physiotherapy-welcomes-two-new-member-organisations

Честитки до сите наши колеги !

Конгреси во регионот Мај 2023

Претседателот на Macedonian Society of Physiotherapists Г-дин Блаже Арсов наредниот месец ќе биде гостин на конгресите во регионот по покана на раководството на Здружението на Физиотерапевтите на федерацијата на Босна и Херцеговина Udruženje Fizioterapeuta Federacije BiH и Здружението на физиотерапевти на Хрватска Hrvatski zbor fizioterapeuta – Croatian Society of Physiotherapists .