Macedonian Society Of Physiotherapists

(ОДЛОЖЕН !)Реконструкција на ACL. Како да го вратите вашиот спортист (безбеден) на теренот

Македонското физиотерапевтско здружение организира курс на тема реконстрикција на преден вкрстен лигамент (ACL) .Какода го вратите вашиот спортист (безбедно) на терен . 

Предавач на курсот, д -р Али Гокелер од Холандија.

Курсот ќе се одржи на 15-16 јуни 2024 година во Скопје

Официјален јазик на курсот : Англиски

Курсот се состои од три дела:

Два во живо 2-часовни онлајн сесии (датум и време ќе се утврдат подоцна)

Два дена курсеви во живо на 15 и 16 јуни Скопје

Една онлајн состанок за следење по курсот (датум и време да се утврдат подоцна)

Котизацијата вклучува: посета на курсот (онлајн и во живо), 4 кафе паузи, два ручеци (15 и 16 јуни 2024),

Минималниот број на учесници на курсот е 10, а максималниот број на учесници е 25.

Регистрација за учество на следниот линк mfz.mk/nastani/acl-rehab/

Повредата на предниот вкрстен лигамент (ACL) има големо влијание врз спортистот, земајќи го предвид изгубеното време за спорт и психолошките ефекти што произлегуваат од тоа, како и долгорочните последици поврзани со вообичаената патологија како што се повредите на менискусот или остеоартритисот. Реконструкцијата на ACL се препорачува за многу спортисти кои сакаат да продолжат да играат спорт по повреда на ACL.

Одлучувањето кога спортистот е подготвен да се врати во спортот е тешко и предизвикувачки за лекарите од повеќе причини. И покрај развојот на упатства за враќање во спортот во последниве години, сè уште има повеќе прашања отколку одговори во врска со оптималните критериуми за враќање во спортот по реконструкцијата на ACL. Недостатокот на научен консензус за критериумите што треба да се преземат за ослободување на спортистите на неограничени спортски активности – враќање во игра – по реконструкцијата на ACL, може да придонесе за зголемен ризик од повторна повреда бидејќи враќањето можеби било прерано.

Враќањето во спортот треба да се гледа како континуитет и како процес цело време додека спортистот не го достигне нивото да се врати на целосните перформанси.

За време на овој курс, ќе биде претставена критичка евалуација на враќањето на спортските активности по реконструкцијата на ACL.

д-р. Али Гокелер ги прикажува најновите истражувања и студии засновани на резултати за да ви помогне да постигнете најдобра практика во вашата клиничка работа во вашата секојдневна рутина.

Целта на овој курс е да ги претстави теоретските и практичните принципи на моторното учење, невропластичноста и неврокогницијата.

Учесниците на курсот ќе можат да ги совладаат овие концепти и веднаш да ги вклучат во нивната пракса. Курсот е 50% практичен.

Цели на курсот:

На крајот на курсот ќе можете да:

  • Планирање и спроведување индивидуална програма за рехабилитација базирана на докази

  • Користење широк опсег на сензорно-моторни и биомеханички проценки

  • Прифатете дека враќањето во играта е континуитет, а не фиксен момент во времето

  • Придонесете за враќање во спортот врз основа на размена во одлучувањето

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *