Macedonian Society Of Physiotherapists
ergon basic course 2022

Се одржа курсот Ergon Basic IASTM

Во периодот од 17 до 18 декември 2022 година за прв пат во Македонија се одржа Ергон курсот на кој активно учество земаа 13 физиотерапевти од Македонија .Настанот се одржа во аудиториумот на Жан Митрев клиника во Скопје со подршка од нашите партнери Елмед доо од Скопје и Медикус Хелп

Курс REA TAPE Method

Курс REA TAPE Taping Method

Македонсктото физиотерапевтско здружение во соработка со PHYSIO MOTION ACADEMY, на 22/23 април 2023 во Скопје ,ќе одржи  курс kinesiology tape техника по лиценца на REA TAPE Taping Method.

Инструктор на настанот е Ивица Стојковиќ Специјалист физиотерапевт лиценциран инструктор за REA TAPE Taping Method .

Бројот на местата е ограничен на максимум 24 учесници.

Опис на семинарот :

Курс REA TAPE kinesiology трае два дена во кое е вклопено теоретски и практичен дел . Во програмта се предвидени 4 часа теоретска настава и 12 часа практична работа .Секој учесник на курсот ќе добијат две kinesyology траки, ножици, скрипта  и сертификат  за завршена овука за  Rea Tape Taping Method.

Едукацијата се спроведува преку проценка на состојбата на пациентот,анализа и клиничко резонирање за примена на соодветна  техника  и метод на кинезио траката . 

По завршувањето на практичниот дел следува евалуација на опфатената тема и доделување на сертификатот. За да се добие сертификат задолжително е присуство во текот на целиот семинар, т.е. двата дена. Со добиениот сертификат учесниците се потврдува дека учесниците можат  самостојно да ја применуваат оваа техника.


Програма на курсот :

 • Што е  kinesiology тејп 
 • Историјат и настанување на техниката 
 • индикации и контриндикации
 • начин на сечење на траката
 • различни техники на аплицирање
 • мерки на претпазливост при аплицирање
 • апликација на горни екстремитети
 • апликација на долни екстремитети
 • апликација на труп
 • лимфна дренажа
 • 6 D tape техника
 •  третман на лузни 
 • корективно лепење и стабилизација на сегмети

Учесниците на курсот е потребно да носат адекватна гардероба(кратки панталони и маица).

Регистрација за учество на следниот линк : 

повеќе информации на +38970772122 или на е-маил : president@mfz.mk

Курс Physio cupping – март 2023

PHYSIO CUPPING  е нов концепт на динамичка cupping терапија,сув третман (dry cupping/без крв),кој се применува без масло и кој не предизвикува  ХЕМАТОМИ .

Со користењето на специјално дизајнирани силиконски вендузи се создава негативен притисок кој ни помага да ја мобилизираме фасцијата и поткожното ткиво  предизвикувајки лизгање на фасцијалните слоеви .Со ова се постигнува ефект на намалување на инфламацијата ,болката,отокот , се подобрува перфиерната циркулација и подвижност на ткивото. На кожата на третираниот сегмент јасно може да се види зголемена хиперемија но не и хематом . Оваа техника е одлична алатка во рацете на терапевтот која пружа супериорни резултати во терапијата на пациентот .

 

PHYSIO CUPPING се користи при третман на миофасцијални тегоби,лузни,нерви и  при обука на пациентите за промена на стекнати лоши шеми на движење .Оваа техника не се заснова на традиционалниот cupping  на создавање на хематоми туку на мобилизација на фасцијата и поткожното ткиво .

Покрај мобилизацијата на фасцијата со PHYSIO Cupping можеме да правиме и манипулација (Trust) на фасцијата, да третираме лузни и да мобилизираме нерви (glide n.).PHYSIO Cupping се карактеризира со 3 степeна на јачина на негативниот притисок (вакум) и 5 нивоа на  мобилизација и манипулација на фасцијата (trust) .Курсот PHYSIO Capping трае еден ден со почеток од 10:00 до 17:00h.Се состои од теоретски и практичен дел.Учесниците на едукацијата добиваат  сет од 8 силиконски чашки за PHYSIO Capping  кој содржи 4 големи и  4 мали  чаши и сертификат за самостојна примена на техниката .
 
 
Обуката ја води специјалист физиотерапевт Ивица Стојковиќ претставник на Physio Motion Academy, инструктор за  Easy Flosing technique и REA TAPE Taping Method.
 
Регистрација на учество на курсот наследниот линк : https://mfz.mk/nastani/physio-cupping/
 
Повеќе информации на : тел +38970772122 или на е-мaил president@mfz.mk
easyflossing

Easy flossing курс март 2023

Македонското физиотерапевтско здружение во соработка со Easy Flossing Academy (Germany) организира курс Easy FLOSSING на 25.03.2023 во периодот од 9-17 часот во аудиториумот во Жан Митрев клиника во  Скопје .Инструктор на курсот ќе биде Ивица Стојковиќ од Србија (Physiomotion Academy) .

Flossing е терапевтска техника при која се употребуваат гумени еластични ленти (band). Аплицирањето на еластичните ленти создава компресија на поголема површина која се задржува околу една минута .Во тој период терапевтот применува различни мауелни техники според претходните индикации и заедно со пациентот се изведуваат активни или пасивни движења.После неколку минути лентата се вади и може да се забележи зголемен обем на движење и намалување на болката. По механичката компресија предизвикана од гимените еластични ленти значително се зголемува крвотокот а со тоа и апсорпцијата на наталожените метаболни продукти во ткивата кои ги третираме .За да се постигне овој ефект потребни ви се оригинални Flossingband-траки, добри мануелни техники , и соодветно знаење за ефикасна примена .

На курсот ќе се запознаете со :

*како функционира флосингот

*како да се постави флосин траката

*која боја трака е за која инидикација

*индикации & контраиндикации

*теорија+практичен дел

*комбинација на флосинг со другите терапевтски техники

*флосинг во лимфологија и нверологија

*флосинг во спортската физиотерапија.

Со оваа обука добивате 4 различни flossing траки ,соодветнo и неопходно териско и практично знаење за успешна примена на флосинг техниката.

Курсот вклучува :

*теоретски и практичен дел

*4 флосинг

*германски сертификат од Easy Flossing Academy

Котизација за учество :

 180 евра во денарска противвредност за сите членови на македонското физиотерапевтско здружение со платена членарина за 2023 .

200 евра во денарска противвредност за сите физиотерапевти .

Регистрација и електронска наплата за учество на курсот на слениот линк :

Курс Easy flossing Март 2023 – Македонско Физиотерапевтско Здружение (mfz.mk) 

Уплата преку банка најдоцна до 15 март 2023 година на Жиро сметка на

Македонското физиотерапевтско здружение

НЛБ ТУТУНСКА БАНКА АД СКОПЈЕ 210072165990137

Habys стануваат нови професионални соработници на компанијата Елмед доо од Скопје.

„Квалитетот на нашите производи не е случајност, приоритет е.“ – Habys, Полска

Водени од ова мото и идеологија, Habys стануваат нови професионални соработници на компанијата Елмед доо од Скопје а со самото тоа и партнери на Македонското физиотерапевтско здружение .

Квалитетот на производите на HABYS е резултат на 21 година искуство и плод на напорна работа на инженери, дизајнери и стилисти кои секојдневно соработуваат со клиентите. Habys брендот е гаранција за уникатен квалитет проследен со исклучителна рачна изработка. За себе го тврдат, а ние го потврдуваме, следново:

Задоволството е загарантирано

Ние сме сигурни дека нашите кревети се најдобрите на пазарот, затоа сите наши производи се предмет на единствена гаранција за квалитет.

Безбедност и сигурност

Нашите производи се направени единствено од материјали и компоненти со врвен квалитет, произведени од сигурни и внимателно одбрани добавувачи.

Атрактивен дизајн

Естетскиот изглед и удобноста при користење се загарантирани. Модерниот дизајн и големиот избор на бои се карактеристики кои ги издвојуваат производите на Habys од конкурентните. Благодарение на ваквата разноврсност, нашите кревети наоѓаат примена во козметички салони, физикални ординации, масажни и спа центри.

Удобноста пред сè!

За да овозможиме поголема удобност и сигурност во терапевтските искуства, нашата опрема е дизајнирана во соработка и по препорака од професионалци.

Деталите се важни!

Ѓаволот е во деталите. Некои составни елементи може да се чинат неважни меѓутоа вистинските професионалци ги ценат нашите решенија заради искуствата од секојдневната пракса.

Prestige REH – столчето за масажа e удобно, функционално и совршено како алатка за теренски техники. Овој бестселер се одликува со:

 • Флексибилна полица за раце со прилагодлив агол на навалување и висина;
 • Икслучително удобен отвор за лице – 2D Ergo;
 • Брзо и едноставно подесување на височина на седиште со 2 механизми ;
 • Меки и удобни потпирачи за колена;
 • Тркала за лесна подвижност.

Столчето едноставно се прилагодува на постурата на пациентот со што придонесува до природен комфорт како и зголемена ефективност на третманот. Неговата компактна големина и лесна преносливост овозможува професионален третман во секој простор.

Посебно внимание би му посветиле и на AGILA 4 електричниот кревет кој благодарение на:

– уникатниот и модерен дизајн;

– функционалноста и одличната ергономија;

– пристапната цена,

од 2020 година во Полска брои повеќе од 1100 задоволни сопственици. Позитивните искуства со локалните корисници ја поттикнуваат компанијата веќе во 2022 година да го направи овој производ достапен и за нашата земја.

При изборот на кревет за масажа и мануелни техники секогаш се земаат предвид неговата големина и тежина. Во суштина колку е поудобен креветот, толку е поголем и потежок со што се отежнува неговата преносливост.

На пример, ултра-лесниот Aero 165×60 тежи приближно 12 kg, Panda Al 180×60 14 kg додека супер удобниот Gallo Plus 200×76 21 kg!

Освен димензиите и тежината на креветот, веројатно се соочувате и со следниве дилеми:

🔷 дрвена или алуминиумска конструкција?

🔷 потенок или подебел сунѓер?

🔷 подобра опција е додаток за глава или удобен отвор за лице?

🔷 од колку подвижни сегменти да се состои креветот?

Погледнете споредба на сите преносни кревети за масажа на HABYS, консултирајте се со нас и Елмед доо за да направите информирана одлука компатибилна на вашите потреби.

Етички принципи

Светската физиотерапија (WPT) очекува физиотерапевтите да:
• почитувајте ги правата, личното достоинство, приватноста и автономијата на сите поединци;
• се усогласат со законите и прописите со кои се регулира физиотерапевтската пракса во државата;

Easy flossing курс – Скопје 2022

На 11 јуни 2022 година во аудиториумот на Жан Митрев клиника се одржа Easy flossing курс во организација на Македонското физиотерапевтско зружение во соработка со Easy flossing Academy од Германија. Едукацијата беше спроведна од сертифициран инструктор Г-дин Ивица Стојковиќ (Србија) од Physio motion Srbija . 

На курсот активно учествуваа седум физиотерапевти од различни региони од Македонија при што имаа можност да се едуцираат за примена на голем број на флосинг апликации и комбинирање на истата со други мануелни техники .

Воедно ова се првите македонски физиотерапевти кои се и официјално сертифицирани во Македонија за примена на оваа техника . Истите од денес се наоѓаат и нашата веб платформа www.fizioterapevti.mk и се лесно достапни за пациентите кои имаат потреба од овој тип на третман .

Имајки предвид одличната презентација и професионалноста на колегата Ивица Стојковиќ наскоро повторно ќе биде спроведен истиот курс.

За повеќе информации за нашите нови настани следете на нашата веб страница и нашите социјални медиуми (facebook@makfizio , insta@mfz.mk) .