Macedonian Society Of Physiotherapists
Поради недоволен број на пријавени настанот се одложува !

Реконструкција на ACL. Како да го вратите вашиот спортист безбедно на теренот.

Реконструкција на ACL. Како да го вратите вашиот спортист (безбеден) на теренот.

Водач на курсот, д -р Али Гокелер од Холандија.

Курсот ќе се одржи на 15-16 јуни 2024 година во Скопје

Официјален јазик на курсот : Англиски

Курсот се состои од три дела:

Два во живо 2-часовни онлајн сесии (датум и време ќе се утврдат подоцна)

Два дена курсеви во живо на 15 и 16 јуни Скопје

Една онлајн состанок за следење по курсот (датум и време да се утврдат подоцна)

Котизацијата вклучува: посета на курсот (онлајн и во живо), 4 кафе паузи, два ручеци (15 и 16 јуни 2024),

Минималниот број на учесници на курсот е 10, а максималниот број на учесници е 25.

Повредата на предниот вкрстен лигамент (ACL) има големо влијание врз спортистот, земајќи го предвид изгубеното време за спорт и психолошките ефекти што произлегуваат од тоа, како и долгорочните последици поврзани со вообичаената патологија како што се повредите на менискусот или остеоартритисот. Реконструкцијата на ACL се препорачува за многу спортисти кои сакаат да продолжат да играат спорт по повреда на ACL.

Одлучувањето кога спортистот е подготвен да се врати во спортот е тешко и предизвикувачки за лекарите од повеќе причини. И покрај развојот на упатства за враќање во спортот во последниве години, сè уште има повеќе прашања отколку одговори во врска со оптималните критериуми за враќање во спортот по реконструкцијата на ACL. Недостатокот на научен консензус за критериумите што треба да се преземат за ослободување на спортистите на неограничени спортски активности – враќање во игра – по реконструкцијата на ACL, може да придонесе за зголемен ризик од повторна повреда бидејќи враќањето можеби било прерано.

Враќањето во спортот треба да се гледа како континуитет и како процес цело време додека спортистот не го достигне нивото да се врати на целосните перформанси.

За време на овој курс, ќе биде претставена критичка евалуација на враќањето на спортските активности по реконструкцијата на ACL.

д-р. Али Гокелер ги прикажува најновите истражувања и студии засновани на резултати за да ви помогне да постигнете најдобра практика во вашата клиничка работа во вашата секојдневна рутина.

Целта на овој курс е да ги претстави теоретските и практичните принципи на моторното учење, невропластичноста и неврокогницијата.

Учесниците на курсот ќе можат да ги совладаат овие концепти и веднаш да ги вклучат во нивната пракса. Курсот е 50% практичен.

Цели на курсот:

На крајот на курсот ќе можете да:

  • Планирање и спроведување индивидуална програма за рехабилитација базирана на докази
  • Користење широк опсег на сензорно-моторни и биомеханички проценки
  • Прифатете дека враќањето во играта е континуитет, а не фиксен момент во времето
  • Придонесете за враќање во спортот врз основа на размена во одлучувањето

Hourly Schedule

Прв ден

09:00 - 09:30
Клучни компоненти на рехабилитација на ACL
09:30 - 11:00
Пре-хабилитација
11:00 - 11:30
Пауза
11:30 - 13:00
Акутна фаза на рехабилитација 1 Рехабилитациона практика заснована на докази, земајќи ги предвид оптималните услови за моторно учење и подобрување на невропластичноста. Дискусија.
13:00 - 14:00
Ручек
14:00 - 15:30
Акутна фаза Рехабилитација 2 Учесниците ќе работат во групи за да го применат знаењето во презентација на случај. Групите ќе се претстават една на друга за да ја стимулираат размената на учење меѓу себе.
15:30 - 16:00
Пауза
16:00 - 17:00
Интермедијална фаза .Практично: Подобрување на невромускулната контрола Почеток на трчање Почетни промени на насоката

Втор ден

09:00 - 09:30
FAQ (Најчесто поставувани прашања) на првиот ден
09:30 - 11:00
Средна фаза на рехабилитација 2 Учесниците ќе работат во групи за да го применат знаењето на презентација на случај. Групите ќе се претстават една на друга за да ја стимулираат размената на учење меѓу себе.
11:00 - 11:30
Пауза
11:30 - 13:00
RTP тестови – сила – Хоп тест – Агилност – Теренски тренинзи – Квалитативна и квантитативна анализа
13:00 - 14:00
Ручек
14:00 – - 15:30
RTP тестови II (Предвидување, реакција, елементи и барања специфични за спорт) во контекст на секундарна превенција на ACL Учесниците ќе работат во групи и ќе вежбаат RTP тестови Групна дискусија на тема RTP тестови
15:30 - 16:00
Пауза
16:00 - 17:00
Заклучок и прашања и одговори (Q&A)

Дата

15 - 16 Јун 2024
Expired!

Време

09:00 - 17:00

Локално Време

  • Временска Зона: America/New_York
  • Дата: 15 - 16 Јун 2024
  • Време: 03:00 - 11:00

Цена

15,500.00MKD

Локација

Скопје
Skopje 1000
Категорија

Organizer

Macedonian society of Physiotherapists
Macedonian society of Physiotherapists
Phone
+38970772122
Email
president@mfz.mk
Website
https://mfz.mk
QR Code

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *