Macedonian Society Of Physiotherapists

Бесплатен вебинар во организација на интернационалната физиотерапевтска група специјализирана за цистична фиброза на 7 декември  2023 .

The ECFS Physiotherapy Special Interest International Group (PhySIIG) is proud to
announce a webinar as part of the “Bitesize Physiotherapy Series”:

AIRWAY PHYSIOLOGY 

Aims/ Objectives:
At the end of the session, the participant will be able to:
1. Describe the foundations of airway clearance techniques for older children and adults with chronic lung disease
Target audience:
All members of the multi-disciplinary team including physiotherapists, doctors, nurses, dietitians, psychologists,social workers etc.
Suitable for both adult and pediatric teams.
The webinar will be recorded and available on the ECFS Education Platform afterwards for ECFS members

Регистрација за учество на следнот линк 

Курс Physio cupping – март 2023

PHYSIO CUPPING  е нов концепт на динамичка cupping терапија,сув третман (dry cupping/без крв),кој се применува без масло и кој не предизвикува  ХЕМАТОМИ .

Со користењето на специјално дизајнирани силиконски вендузи се создава негативен притисок кој ни помага да ја мобилизираме фасцијата и поткожното ткиво  предизвикувајки лизгање на фасцијалните слоеви .Со ова се постигнува ефект на намалување на инфламацијата ,болката,отокот , се подобрува перфиерната циркулација и подвижност на ткивото. На кожата на третираниот сегмент јасно може да се види зголемена хиперемија но не и хематом . Оваа техника е одлична алатка во рацете на терапевтот која пружа супериорни резултати во терапијата на пациентот .

 

PHYSIO CUPPING се користи при третман на миофасцијални тегоби,лузни,нерви и  при обука на пациентите за промена на стекнати лоши шеми на движење .Оваа техника не се заснова на традиционалниот cupping  на создавање на хематоми туку на мобилизација на фасцијата и поткожното ткиво .

Покрај мобилизацијата на фасцијата со PHYSIO Cupping можеме да правиме и манипулација (Trust) на фасцијата, да третираме лузни и да мобилизираме нерви (glide n.).PHYSIO Cupping се карактеризира со 3 степeна на јачина на негативниот притисок (вакум) и 5 нивоа на  мобилизација и манипулација на фасцијата (trust) .Курсот PHYSIO Capping трае еден ден со почеток од 10:00 до 17:00h.Се состои од теоретски и практичен дел.Учесниците на едукацијата добиваат  сет од 8 силиконски чашки за PHYSIO Capping  кој содржи 4 големи и  4 мали  чаши и сертификат за самостојна примена на техниката .
 
 
Обуката ја води специјалист физиотерапевт Ивица Стојковиќ претставник на Physio Motion Academy, инструктор за  Easy Flosing technique и REA TAPE Taping Method.
 
Регистрација на учество на курсот наследниот линк : https://mfz.mk/nastani/physio-cupping/
 
Повеќе информации на : тел +38970772122 или на е-мaил president@mfz.mk

SOMA игли за Dry nedlling

.Иглите SOMA се изработени од најквалитетен јапонски хирушки челик и се екстремно издржливи. Исто така се флексибилни што ги прави совршени за изведување на техниката  dry needling.За дополнителна удобност на пациентот и полесна апликација, секоја игла има пластичен апликатор. Стерилно пакување од 100 игли  е со цена од  495 ден.