Macedonian Society Of Physiotherapists

ERGON Basic Course IASTM – Јануари 2024

Mакедонското физиотерапевтско здружение во соработка со ERGON® Academy организира  основен курс за мобилизација на меките ткива со помош на инструменти (IASTM) . Курсот ќе се одржи во Скопје на 20/21 јануари 2024 .

ERGON Basic Course 2023

Mакедонското физиотерапевтско здружение во соработка со ERGON® Academy организира основен курс за мобилизација на меките ткива со помош на инструменти (IASTM) . Курсот ќе се одржи во Скопје на 16/17 јуни .

ergon basic course 2022

Се одржа курсот Ergon Basic IASTM

Во периодот од 17 до 18 декември 2022 година за прв пат во Македонија се одржа Ергон курсот на кој активно учество земаа 13 физиотерапевти од Македонија .Настанот се одржа во аудиториумот на Жан Митрев клиника во Скопје со подршка од нашите партнери Елмед доо од Скопје и Медикус Хелп

ERGON Basic course (IASTM)

Mакедонското физиотерапевтско здружение во соработка со ERGON® Academy организира курс за мобилизација на меките ткива со помош на инструменти (IASTM) .

Курсот ќе се одржи во Скопје на 17/18 декември .

Котизација за учевство на курсот :

за членови на МФЗ (подмирена годишна членарина за 2022)

550евра со сет алатки / 300 евра без алатки
За сите други физиотерапевти
590 евра со сет алатки /350 евра без алатки

ERGON Course

Mакедонското физиотерапевтско здружение во соработка со ERGON® Academy организира  курс за мобилизација на меките ткива со помош на инструменти (IASTM) . 

Курсот ќе се одржи во Скопје на 17/18 декември .

Котизација за учевство на курсот :

за членови на МФЗ (подмирена годишна членарина за 2022)

550евра со сет алатки / 300 евра без алатки

За сите други физиотерапевти 

590 евра со сет алатки /350 евра без алатки 

Што може да очекувате од  ERGON Basic IASTM курс

Станува збор за дводневен курс на кој ќе се стекнете со знаење и вештини за примена на техниката за мобилизација на ткива со помош на инструменти (IASTM) . Едукацијата се спроведува по 12 часа дневно ефективно време во два дена при што ќе  бидете подготвени да ја користите оваа техника .

Курсот  покрива теоретски и практични познавања со дополнителна практична обука .

Методолигијата на наставата е базирана на практична работа која се изведува под надзор од инструктори во групи од двајца до тројца учесници , при што се поминува материјал на сите анатомски структури и сите чести муксулно скелетни повреди .

Курсот ќе се спроведе на англиски јазик и дополнително се преведува по потреба на учесниците.

ERGON IASTM Technique ти овозможува да направиш:

Проценка:

Да ги процениш мускулите и фасцијата за да го лоцираш фиброзното ткиво

Ослободување :

 • со мобилизирање на вкрстените врски помеѓу сврзното ткиво
 • со стимулирање на анаболните процеси на меките ткива
 • со намалување на акумулацијата на ткиво со лузни
 • со намалување на вкочанетоста на веќе формираните акумулации на сврзното ткиво
 • со предизвикање на контролирани микро повреди за да предизвика линеарно повторно врзување на ткивото
 • со менување на микроваскуларната морфологија и предизвикување на хиперемија
 • со зголемување на регрутираните фибробласти и нивно активирање што доведува до регенерација и реставрација на повредениот колаген

Корекција:

 • го забрзува обновувањето на ткивото преку зголемен проток на крв и активирање на фибробластите
 • олеснување на рефлексните промени и корекција на шемите на активирање на мускулите
 • враќање на еластичноста на меките ткива
 • мобилизирање на едеми и хематоми
 • зголемување на мускулната тензија околу зглобовите зголемување на одговорот на хистамин по дејството на мастоцитите
 • правилни постурални промени

Изведете:

 • намалување на болката и мускулниот спазам
 • враќање на опсегот на движење на зглобовите
 • придонесуваат за функционална рехабилитација
 • подобрување на протокот на крв и лимфа

За кого е наменет овој курс ?

Учесниците мора да бидат лиценцирани професионалци со соодветно медицинско високо образование со теоретско знање на анатомија и кинезиологија на човечкото тело .Од корист би било претходно познавање на техники за мекоткивна мобилизација.

Дипломирани Физиотерапевти , Кинезиолози , ортопеди .

Цели на курсот :

1.Разбирање на теоријата зад практиката на IASTM и нејзината употреба за лекување на повреди на меко ткиво и фасција.

2.Користење на клиничката опрема (ERGON® Tools) за да:

2.1 за ефикасна проценка на миофасцијалните ограничувања

2.2 за да бидете целосно способни за лекување на повеќето мускулно-скелетни патологии/повреди

2.3 за да комбинирате техники (ERGON® Техника и кинезиотерапија) – Олеснете ја функционалната рехабилитација

2.4 Инкорпорирање на ERGON IASTM техниките во протоколите за третман во комбинација со истегнување и функционална рехабилитација, целосно познавање на индикациите и контраиндикациите на апликациите.

 

Регистрација на следниот линк : https://forms.gle/CVYr7Hs8qL16usRx6

Резервација на место за  настанот на следниот линк: https://mfz.mk/nastani/%D0%B5rgon/

повеќе информации за техниката на следните линкови : 

https://fizioterapevti.mk/%d0%bc%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%82%d0%ba%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%88/

https://ergontechnique.com/ergon-worldwide/