Macedonian Society Of Physiotherapists

ERGON Basic Course 2023

 

Mакедонското физиотерапевтско здружение во соработка со ERGON® Academy организира  основен курс за мобилизација на меките ткива со помош на инструменти (IASTM) . Курсот ќе се одржи во Скопје на 16/17 јуни .

Што може да очекувате од  ERGON Basic IASTM курсСтанува збор за дводневен курс на кој ќе се стекнете со знаење и вештини за примена на техниката за мобилизација на ткива со помош на инструменти (IASTM) . Едукацијата се спроведува по 12 часа дневно ефективно време во два дена при што ќе  бидете подготвени да ја користите оваа техника .Курсот  покрива теоретски и практични познавања со дополнителна практична обука .
Методолигијата на наставата е базирана на практична работа која се изведува под надзор од инструктори во групи од двајца до тројца учесници , при што се поминува материјал на сите анатомски структури и сите чести муксулно скелетни повреди .
Курсот ќе се спроведе на англиски јазик и дополнително се преведува по потреба на учесниците.
 
ERGON IASTM Technique ти овозможува да направиш:

Проценка:
Да ги процениш мускулите и фасцијата за да го лоцираш фиброзното ткиво

Ослободување :

со мобилизирање на вкрстените врски помеѓу сврзното ткиво
со стимулирање на анаболните процеси на меките ткива
со намалување на акумулацијата на ткиво со лузни
со намалување на вкочанетоста на веќе формираните акумулации на сврзното ткиво
со предизвикање на контролирани микро повреди за да предизвика линеарно повторно врзување на ткивото
со менување на микроваскуларната морфологија и предизвикување на хиперемија
со зголемување на регрутираните фибробласти и нивно активирање што доведува до регенерација и реставрација на повредениот колаген

Корекција:

го забрзува обновувањето на ткивото преку зголемен проток на крв и активирање на фибробластите
олеснување на рефлексните промени и корекција на шемите на активирање на мускулите
враќање на еластичноста на меките ткива
мобилизирање на едеми и хематоми
зголемување на мускулната тензија околу зглобовите зголемување на одговорот на хистамин по дејството на мастоцитите
правилни постурални промени

 

Изведете:

намалување на болката и мускулниот спазам
враќање на опсегот на движење на зглобовите
придонесуваат за функционална рехабилитација
подобрување на протокот на крв и лимфа

За кого е наменет овој курс ?

Учесниците мора да бидат лиценцирани професионалци со соодветно медицинско високо образование со теоретско знање на анатомија и кинезиологија на човечкото тело .Од корист би било претходно познавање на техники за мекоткивна мобилизација.

Дипломирани Физиотерапевти , Кинезиолози , ортопеди .

Цели на курсот :

1.Разбирање на теоријата зад практиката на IASTM и нејзината употреба за лекување на повреди на меко ткиво и фасција.

2.Користење на клиничката опрема (ERGON® Tools) за да:

3.за ефикасна проценка на миофасцијалните ограничувања

4. за да бидете целосно способни за лекување на повеќето мускулно-скелетни патологии/повреди

5.за да комбинирате техники (ERGON® Техника и кинезиотерапија) – Олеснете ја функционалната рехабилитација

6. Инкорпорирање на ERGON IASTM техниките во протоколите за третман во комбинација со истегнување и функционална рехабилитација, целосно познавање на индикациите и контраиндикациите на апликациите.

повеќе информации за техниката на следните линкови :

https://fizioterapevti.mk/%d0%bc%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%82%d0%ba%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%88/

https://ergontechnique.com/ergon-worldwide/

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *