Macedonian Society Of Physiotherapists

Учество на 2nd International congress of physiotherapists Prishtina 2023

Учество на 2nd International congress of Physiotherapists Prishtina 2023

На покана на Косовската комора на физиотерапевти и компанијата Искра медикал од Словенија пред 800 физиотерапевти од поширокиот регион Косово, Албанија, Италија, Турција, Хрватска, Словенија претседателот на МФЗ Блаже Арсов активно учествуваше со спроведување на работилницата на тема  “Функционална магнетна стимулација ” и воедно со презентација на тема “Functional magnetic simulation (FMS) vs. Electro-muscular stimulation (EMS) in patients with ICU-acquired neuromuscular weakness” .

Во рамки на конгресот остварена е средба со Esther-Mary D’Arcy претседателот на Европскиот регион при Светската конфедерација за физиотерапија .

Previous slide
Next slide

Учество на Phisioterapia Croatica 2023

По покана на Хрватското здружение на физиотерапевти,  Блаже Арсов  претседател на македонското физиотерапевстско здружение, зема активно учество на меѓународниот конгрес на физиотерапевти Physiotherapia Croatica кој се одржа во периодот од 4 до 5 мај. Учество зедоа и над 150 физиотерапевти од регионот (Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина и Македонија).

Меѓу презентираните 30 труда од областа на физиотерапијата беше и оној на колегата Арсов на тема ” Физиотерапевски предизвици во третманот на пациенти со имплантиран ЛВАД ” (коавтори Лепосава Лазаровска и Д-р Тања Анѓушева).

Темата предизвика интерес и желба за воспоставување соработка и заедничко истражување во областа на третманот на пациенти со ЛВАД .

Исто така во рамките на конгресот Светското здружение за физикална терапија WORLD PHYSIOTHERAPY соопшти дека апликацијата за прием на МФЗ е одобрена од сите членки и дека официјално станува член на оваа светска организација .

 

МФЗ стана член на WORLD PHYSIOTHERAPY

Македонското физиотерапевтско здружение на 03.05.2023 официјално стана член на големото физиотерапевтско семејство WORLD PHYSIOTHERAPY .

Почитувани колеги МФЗ постои 6 години со идеја да ги обедини сите колеги физиотерапевти и заедно да ги оствариме нашите професионални права и да ја подигнеме македонската физиотерапија на светско ниво во интерес на нашите корисници-пациенти . 

Во овој контекст е и нашето зачленување во Светската физиотерапија (world physiotherapy) која ја прифати нашата апликација и во моментов сме  преставници на физиотерапевтите од Македонија .

МФЗ ќе продоложи со својата работа во организирање на едукативни настани во интерес на нашите членови и создавање на услови за подобрување на статусот на македонските физиотерапевти .

Официјалното известување објавено на веб страницата на world physiotherapy може да се најде на следниот линк : https://world.physio/news/world-physiotherapy-welcomes-two-new-member-organisations

Честитки до сите наши колеги !

Бесплатен вебинар “Респираторна физиотерапија и решенија за намален белодробен капацитет”

Колешката Олгица Димитров Дипл.Физиотерапевт од Жан Митрев клиника на 27.04.2023 одржа бесплатен вебинар на тема Респираторна физиотерапија и решенија за намален белодробен капацитет наменет за сите кои имаат респираторни проблеми но во исто време овој вебинар може да служи и како запознавање со оваа тема за сите физиотерапевти кои сакаат да се занимават со овој тип на физиотерапија .

Конгреси во регионот Мај 2023

Претседателот на Macedonian Society of Physiotherapists Г-дин Блаже Арсов наредниот месец ќе биде гостин на конгресите во регионот по покана на раководството на Здружението на Физиотерапевтите на федерацијата на Босна и Херцеговина Udruženje Fizioterapeuta Federacije BiH и Здружението на физиотерапевти на Хрватска Hrvatski zbor fizioterapeuta – Croatian Society of Physiotherapists .

ERGON Basic Course 2023

Mакедонското физиотерапевтско здружение во соработка со ERGON® Academy организира основен курс за мобилизација на меките ткива со помош на инструменти (IASTM) . Курсот ќе се одржи во Скопје на 16/17 јуни .

8ми март

Честит 8ми март !

Идејата за одбележување на посебен ден посветен на жените потекнува од почетокот на 20-от век, а на неа посебно инсистираше социјалистичкото движење. Првиот Ден на жената е одбележан на 28 февруари 1909 година во САД по иницијатива на Социјалистичката партија на Америка. Во 1910 г. под закрила на Втората интернационала во Копенхаген е одржана Првата меѓународна конференција на жените и на неа е одлучено да се прославува Меѓународен ден на жената, но без да биде утврден точен датум.

“Practical course on taking measurements for lymphedema products”

Македонското физиотерапевтско здружение во соработка со компанијата Medicus Help на 22.02 2023 година во просториите Медикус Хелп во Скопје организираше едукативен настан за третман на лимфедеми

ergon basic course 2022

Се одржа курсот Ergon Basic IASTM

Во периодот од 17 до 18 декември 2022 година за прв пат во Македонија се одржа Ергон курсот на кој активно учество земаа 13 физиотерапевти од Македонија .Настанот се одржа во аудиториумот на Жан Митрев клиника во Скопје со подршка од нашите партнери Елмед доо од Скопје и Медикус Хелп

Курс Physio cupping – март 2023

PHYSIO CUPPING  е нов концепт на динамичка cupping терапија,сув третман (dry cupping/без крв),кој се применува без масло и кој не предизвикува  ХЕМАТОМИ .

Со користењето на специјално дизајнирани силиконски вендузи се создава негативен притисок кој ни помага да ја мобилизираме фасцијата и поткожното ткиво  предизвикувајки лизгање на фасцијалните слоеви .Со ова се постигнува ефект на намалување на инфламацијата ,болката,отокот , се подобрува перфиерната циркулација и подвижност на ткивото. На кожата на третираниот сегмент јасно може да се види зголемена хиперемија но не и хематом . Оваа техника е одлична алатка во рацете на терапевтот која пружа супериорни резултати во терапијата на пациентот .

 

PHYSIO CUPPING се користи при третман на миофасцијални тегоби,лузни,нерви и  при обука на пациентите за промена на стекнати лоши шеми на движење .Оваа техника не се заснова на традиционалниот cupping  на создавање на хематоми туку на мобилизација на фасцијата и поткожното ткиво .

Покрај мобилизацијата на фасцијата со PHYSIO Cupping можеме да правиме и манипулација (Trust) на фасцијата, да третираме лузни и да мобилизираме нерви (glide n.).PHYSIO Cupping се карактеризира со 3 степeна на јачина на негативниот притисок (вакум) и 5 нивоа на  мобилизација и манипулација на фасцијата (trust) .Курсот PHYSIO Capping трае еден ден со почеток од 10:00 до 17:00h.Се состои од теоретски и практичен дел.Учесниците на едукацијата добиваат  сет од 8 силиконски чашки за PHYSIO Capping  кој содржи 4 големи и  4 мали  чаши и сертификат за самостојна примена на техниката .
 
 
Обуката ја води специјалист физиотерапевт Ивица Стојковиќ претставник на Physio Motion Academy, инструктор за  Easy Flosing technique и REA TAPE Taping Method.
 
Регистрација на учество на курсот наследниот линк : https://mfz.mk/nastani/physio-cupping/
 
Повеќе информации на : тел +38970772122 или на е-мaил president@mfz.mk