Macedonian Society Of Physiotherapists
easyflossing

Easy flossing курс март 2023

Македонското физиотерапевтско здружение во соработка со Easy Flossing Academy (Germany) организира курс Easy FLOSSING на 25.03.2023 во периодот од 9-17 часот во аудиториумот во Жан Митрев клиника во  Скопје .Инструктор на курсот ќе биде Ивица Стојковиќ од Србија (Physiomotion Academy) .

Flossing е терапевтска техника при која се употребуваат гумени еластични ленти (band). Аплицирањето на еластичните ленти создава компресија на поголема површина која се задржува околу една минута .Во тој период терапевтот применува различни мауелни техники според претходните индикации и заедно со пациентот се изведуваат активни или пасивни движења.После неколку минути лентата се вади и може да се забележи зголемен обем на движење и намалување на болката. По механичката компресија предизвикана од гимените еластични ленти значително се зголемува крвотокот а со тоа и апсорпцијата на наталожените метаболни продукти во ткивата кои ги третираме .За да се постигне овој ефект потребни ви се оригинални Flossingband-траки, добри мануелни техники , и соодветно знаење за ефикасна примена .

На курсот ќе се запознаете со :

*како функционира флосингот

*како да се постави флосин траката

*која боја трака е за која инидикација

*индикации & контраиндикации

*теорија+практичен дел

*комбинација на флосинг со другите терапевтски техники

*флосинг во лимфологија и нверологија

*флосинг во спортската физиотерапија.

Со оваа обука добивате 4 различни flossing траки ,соодветнo и неопходно териско и практично знаење за успешна примена на флосинг техниката.

Курсот вклучува :

*теоретски и практичен дел

*4 флосинг

*германски сертификат од Easy Flossing Academy

Котизација за учество :

 180 евра во денарска противвредност за сите членови на македонското физиотерапевтско здружение со платена членарина за 2023 .

200 евра во денарска противвредност за сите физиотерапевти .

Регистрација и електронска наплата за учество на курсот на слениот линк :

Курс Easy flossing Март 2023 – Македонско Физиотерапевтско Здружение (mfz.mk) 

Уплата преку банка најдоцна до 15 март 2023 година на Жиро сметка на

Македонското физиотерапевтско здружение

НЛБ ТУТУНСКА БАНКА АД СКОПЈЕ 210072165990137

Habys стануваат нови професионални соработници на компанијата Елмед доо од Скопје.

„Квалитетот на нашите производи не е случајност, приоритет е.“ – Habys, Полска

Водени од ова мото и идеологија, Habys стануваат нови професионални соработници на компанијата Елмед доо од Скопје а со самото тоа и партнери на Македонското физиотерапевтско здружение .

Квалитетот на производите на HABYS е резултат на 21 година искуство и плод на напорна работа на инженери, дизајнери и стилисти кои секојдневно соработуваат со клиентите. Habys брендот е гаранција за уникатен квалитет проследен со исклучителна рачна изработка. За себе го тврдат, а ние го потврдуваме, следново:

Задоволството е загарантирано

Ние сме сигурни дека нашите кревети се најдобрите на пазарот, затоа сите наши производи се предмет на единствена гаранција за квалитет.

Безбедност и сигурност

Нашите производи се направени единствено од материјали и компоненти со врвен квалитет, произведени од сигурни и внимателно одбрани добавувачи.

Атрактивен дизајн

Естетскиот изглед и удобноста при користење се загарантирани. Модерниот дизајн и големиот избор на бои се карактеристики кои ги издвојуваат производите на Habys од конкурентните. Благодарение на ваквата разноврсност, нашите кревети наоѓаат примена во козметички салони, физикални ординации, масажни и спа центри.

Удобноста пред сè!

За да овозможиме поголема удобност и сигурност во терапевтските искуства, нашата опрема е дизајнирана во соработка и по препорака од професионалци.

Деталите се важни!

Ѓаволот е во деталите. Некои составни елементи може да се чинат неважни меѓутоа вистинските професионалци ги ценат нашите решенија заради искуствата од секојдневната пракса.

Prestige REH – столчето за масажа e удобно, функционално и совршено како алатка за теренски техники. Овој бестселер се одликува со:

  • Флексибилна полица за раце со прилагодлив агол на навалување и висина;
  • Икслучително удобен отвор за лице – 2D Ergo;
  • Брзо и едноставно подесување на височина на седиште со 2 механизми ;
  • Меки и удобни потпирачи за колена;
  • Тркала за лесна подвижност.

Столчето едноставно се прилагодува на постурата на пациентот со што придонесува до природен комфорт како и зголемена ефективност на третманот. Неговата компактна големина и лесна преносливост овозможува професионален третман во секој простор.

Посебно внимание би му посветиле и на AGILA 4 електричниот кревет кој благодарение на:

– уникатниот и модерен дизајн;

– функционалноста и одличната ергономија;

– пристапната цена,

од 2020 година во Полска брои повеќе од 1100 задоволни сопственици. Позитивните искуства со локалните корисници ја поттикнуваат компанијата веќе во 2022 година да го направи овој производ достапен и за нашата земја.

При изборот на кревет за масажа и мануелни техники секогаш се земаат предвид неговата големина и тежина. Во суштина колку е поудобен креветот, толку е поголем и потежок со што се отежнува неговата преносливост.

На пример, ултра-лесниот Aero 165×60 тежи приближно 12 kg, Panda Al 180×60 14 kg додека супер удобниот Gallo Plus 200×76 21 kg!

Освен димензиите и тежината на креветот, веројатно се соочувате и со следниве дилеми:

🔷 дрвена или алуминиумска конструкција?

🔷 потенок или подебел сунѓер?

🔷 подобра опција е додаток за глава или удобен отвор за лице?

🔷 од колку подвижни сегменти да се состои креветот?

Погледнете споредба на сите преносни кревети за масажа на HABYS, консултирајте се со нас и Елмед доо за да направите информирана одлука компатибилна на вашите потреби.

FASCIA BODYWORK LEVEL I

FASCIA BODYWORK LEVEL I

FASCIA BODYWORK LEVEL I

Македонското физиотерапевтско здружение ви го претставува следниот курс “FASCIA BODYWORK” LEVEL I кој ќе се одржи на 11-12 февруари 2023 во Скопје во соработка со здружението “Екуилибрис” од Србија .

Станува збор за едукација наменета за здравствени работници, физиотерапевти, физијатри и кинезитерапевти. Фасцијата ја сочинуваат широка лепеза на телесни ткива во која спаѓаат мембраната, лигаменти, тетиви, висцера, менингите, мезентериумот. Поголемиот дел од овие ткива потекнуваат од мезодермот кој уште во текот на ембрионалниот развој започнува специфични движења како спирално извртување односно собирање и развлекување (coiling or rolling movement).

Од него започнуваат наследните микродвижења т.е. мотилитет кои се толку многу важни кај многубројните остеопатски техники во дијагнозата и третманот.

Фасцијата се наоѓа на секое ниво на човечкото тело и го сочинува основниот елемент на човечката физиологија. Служи како прва линија на нашата одбрана и функционира независно од ЦНС (централниот нервен систем) што е уште една причина за да се нарече “Периферен мозок”. Од механичка гледна точка фасциите се организирани во ланци и слоеви со цел да го одбранат телото од рестрикција – ограничување. Кога рестрикциите ќе прејдат одреден праг на толеранција фасцијата одговара така што го модифицира својот вискоеластицитет, менувајќи ги колагенските влакна и трансформирајќи здрави фасцијални ланци во променетите – патолошки ланци.

Фасцијата ја помни секоја траума која доведува до промена на мотилитетот. Низ сензитивноста на рацете, можеме да перцепираме движења на микрониво и на тој начин да детекриаме пореметување на мотилитетот, што ни открива за историјата на болеста на пациентот.

Разните терапевтски техники, кои се прилагодени на секој пациент се во состојба да го вратат нормалниот мотилитет. На тој начин фасцијалните промени може да бидат избегнати со што се овозможува телото да ги врати нормалните физиолошки функции.

Од оваа причина може да се каже дека здравјето на секоја личност во голем дел се рефлектира на фасцијата.

Курост Fascia Bodywork овозможува обилни информации поврзани за фасцијалните ткива од агол на ембриологија, анатомија, хистологија и патологија.

Преку овој курс ќе бидат претставени улогата и механизмите на функционирањето на фасцијалните слоеви, дијагностички тестови и соодветни терапевтски третмани како миофасцијални техники низ практична работа.

За време на курсот потребно е учесниците да носат памучни тренерки, маица и папучи.

Информации за учество :

Регистрација на веб страницата на МФЗ на следниот линк https://mfz.mk/nastani/fascia-bodywork-level-i/

Котизација :

Рана регистрација од 01.11-31.12.2022 год.

20,300 денари (330 евра) за членовите на Македонското физиотерапевтско здружение

21,500 денари (350 евра) за сите други здравствени работници

Доцна регистрација  од 01.01.2023 – 01.02.2023 год.

22,300 денари (360 евра) за членовите на Македонското физиотерапевтско здружение

24,000 денари (390 евра) за сите други здравствени работници

Инструктор : Драган Димитријевиќ,Србија . dragandimitrijevic@yahoo.com

VFT, CKTI, Theraband инструктор, Yumeiho терапевт, Shiatsu практичар, OBT инструктор, CST, Fascia Bodywork инструктор, VMT

За време на курсот потребно е учесниците да носат памучни тренерки, маица и папучи.

Ограничен број на учесници ! 

FASCIA BODYWORK LEVEL I

FASCIA BODYWORK LEVEL I

Претставува едукација наменета за здравствени работници, физиотерапевти, физијатри и кинезитерапевти. Фасцијата ја сочинуваат широка лепеза на телесни ткива во која спаѓаат мембраната, лигаменти, тетиви, висцера, менингите, мезентериумот. Поголемиот дел од овие ткива потекнуваат од мезодермот кој уште во текот на ембрионалниот развој започнува специфични движења како спирално извртување односно собирање и развлекување (coiling or rolling movement).Од него започнуваат наследните микродвижења т.е. мотилитет кои се толку многу важни кај многубројните остеопатски техники во дијагнозата и третманот.

Фасцијата се наоѓа на секое ниво на човечкото тело и го сочинува основниот елемент на човечката физиологија. Служи како прва линија на нашата одбрана и функционира независно од ЦНС (централниот нервен систем) што е уште една причина за да се нарече “Периферен мозок”. Од механичка гледна точка фасциите се организирани во ланци и слоеви со цел да го одбранат телото од рестрикција – ограничување. Кога рестрикциите ќе прејдат одреден праг на толеранција фасцијата одговара така што го модифицира својот вискоеластицитет, менувајќи ги колагенските влакна и трансформирајќи здрави фасцијални ланци во променетите – патолошки ланци.

Фасцијата ја помни секоја траума која доведува до промена на мотилитетот. Низ сензитивноста на рацете, можеме да перцепираме движења на микрониво и на тој начин да детекриаме пореметување на мотилитетот, што ни открива за историјата на болеста на пациентот.

Разните терапевтски техники, кои се прилагодени на секој пациент се во состојба да го вратат нормалниот мотилитет. На тој начин фасцијалните промени може да бидат избегнати со што се овозможува телото да ги врати нормалните физиолошки функции.

Од оваа причина може да се каже дека здравјето на секоја личност во голем дел се рефлектира на фасцијата.

Курост Fascia Bodywork овозможува обилни информации поврзани за фасцијалните ткива од агол на ембриологија, анатомија, хистологија и патологија.

Преку овој курс ќе бидат претставени улогата и механизмите на функционирањето на фасцијалните слоеви, дијагностички тестови и соодветни терапевтски третмани како миофасцијални техники низ практична работа.

За време на курсот потребно е учесниците да носат памучни тренерки, маица и папучи.

Информации за учество :

Регистрација на веб страницата на МФЗ

Котизација :

Рана регистрација од 01.11-31.12.2022 год.

20,300 денари (330 евра) за членовите на Македонското физиотерапевтско здружение

21,500 денари (350 евра) за сите други здравствени работници

Доцна регистрација  од 01.01.2023 – 01.02.2023 год.

22,300 денари (360 евра) за членовите на Македонското физиотерапевтско здружение

24,000 денари (390 евра) за сите други здравствени работници

Инструктор : Драган Димитријевиќ,Србија . dragandimitrijevic@yahoo.com

VFT, CKTI, Theraband инструктор, Yumeiho терапевт, Shiatsu практичар, OBT инструктор, CST, Fascia Bodywork инструктор, VMT

За време на курсот потребно е учесниците да носат памучни тренерки, маица и папучи.

Ограничен број на учесници ! 

SOMA игли за Dry nedlling

.Иглите SOMA се изработени од најквалитетен јапонски хирушки челик и се екстремно издржливи. Исто така се флексибилни што ги прави совршени за изведување на техниката  dry needling.За дополнителна удобност на пациентот и полесна апликација, секоја игла има пластичен апликатор. Стерилно пакување од 100 игли  е со цена од  495 ден.

Етички принципи

Светската физиотерапија (WPT) очекува физиотерапевтите да:
• почитувајте ги правата, личното достоинство, приватноста и автономијата на сите поединци;
• се усогласат со законите и прописите со кои се регулира физиотерапевтската пракса во државата;

Easy flossing курс – Скопје 2022

На 11 јуни 2022 година во аудиториумот на Жан Митрев клиника се одржа Easy flossing курс во организација на Македонското физиотерапевтско зружение во соработка со Easy flossing Academy од Германија. Едукацијата беше спроведна од сертифициран инструктор Г-дин Ивица Стојковиќ (Србија) од Physio motion Srbija . 

На курсот активно учествуваа седум физиотерапевти од различни региони од Македонија при што имаа можност да се едуцираат за примена на голем број на флосинг апликации и комбинирање на истата со други мануелни техники .

Воедно ова се првите македонски физиотерапевти кои се и официјално сертифицирани во Македонија за примена на оваа техника . Истите од денес се наоѓаат и нашата веб платформа www.fizioterapevti.mk и се лесно достапни за пациентите кои имаат потреба од овој тип на третман .

Имајки предвид одличната презентација и професионалноста на колегата Ивица Стојковиќ наскоро повторно ќе биде спроведен истиот курс.

За повеќе информации за нашите нови настани следете на нашата веб страница и нашите социјални медиуми (facebook@makfizio , insta@mfz.mk) .

zensegrity dry nedlling 2022

27-29 мај Зенсегрити Dry nedlling Course

Zensegrity Dry nedlling курс

Во периодот од 27 до 29 мај во аудиториумот на Жан Митрев клиника се одржа основен курс за Зенсегрити Dry nedlling  во организација на Македонското физиотерапевтско зружение.Предавачи на овој курс беа добро познатите пријатели Кристоф Струмф (Германија) и Ален Лилиќ (Словенија) . 

На курсот активно учествуваа 27 физиотерапевти при што имаа можност да се едуцираат за основните техники за употреба на оваа техника комбинира со други мануелни техники .

Имајки предвид интересот од учесниците ви најавуваме дека МФЗ ќе започне наскоро со организација првиот дел од Зенсегрити за во октомври 2022 година.

Повеќе инфо наскоро ќе има објавено на нашата веб страница и нашите социјални медиуми (фејсбук и инстаграм).

драј нидлинг 2022
zensegrity dry nedlling 2022

Светски ден на физиотерапевтите 8ми септември 2020 -World PT Day 2020

Joining physiotherapists around the world, the Macedonian Society of Physiotherapists celebrated World PT Day 2020.

According to the situation with the pandemic and the protocols for the prevention of the spread of the virus, this year 8 September was not celebrated with a gathering of physiotherapist members, but was through online communications and sending this year’s materials.

This year, for the first time in collaboration with World Physiotherapy, the Macedonian Society of Physiotherapists officially translated the infographics, posters and flyers with the campaign message “Rehabilitation and COVID-19” for our colleagues in Macedonia.

Тhe vice president of the society, Nikodin Veljanoski, visited physiotherapists in the largest Covid-19 centre in the country, where he met with the lead physiotherapist to discuss the principle of work and physiotherapy techniques, as well as their experiences of the pandemic. The translated materials were also distributed and promoted and were placed in several locations throughout the hospitals in Macedonia.

The Society hopes that next year it will be able to celebrate this day together with other physiotherapist colleagues.

https://world.physio/activity/macedonia-world-pt-day-2020

Physiotherapy management for COVID-19 in the acute hospital setting 

Почитувани колеги , Македонското физиотерапевтско здружение во Мај 2020 година во соработка со world physiotherapy (WCPT) и со одобрување на авторите на ” Physiotherapy management for COVID-19 in the acute hospital setting ” направи превод на Македонски јазик на истоимениот медицински материјал со цел да им биде подостапен и лесно разбирлив на македонските физиотерапевти во секојдневната пракса за време на пандемијата . 

Преводот на македонски јазик може да го најдете на следниот линк: 

https://world.physio/covid-19-information-hub/covid-19-practice-based-resources

https://world.physio/sites/default/files/2020-09/Physiotherapy_Guideline_COVID-19_Macedonian.pdf